Trevor Sullivan's Tech Room

Minding the gap between administration and development

ConfigMgr 2012 RC Issues with CAS + Primary Hierarchy

Posted by Trevor Sullivan on 2011/11/18


I just got done setting up a ConfigMgr 2012 Release Candidate primary site beneath a Central Administration Site (CAS), and when firing up the console on the primary site, I’m getting the following message: “Your Configuration Manager console is in read-only mode while this site completes tasks related to maintenance mode. After these tasks are complete you must reconnect you Configuration Manager console before you can edit or create new objects.”

Here are a few facts about the hierarchy:

  • The CAS runs on Windows Server 2008 R2 SP1
  • The CAS points to a remote SQL 2008 SP1 Server on Windows Server 2008 R2 SP1
  • The Primary Site runs on Windows Server 2008 R2 SP1
  • The Primary Site points to a local SQL 2008 R2 SP1 instance (with KB2603910 installed)

image

After passing this message box, the following error would appear in the SmsAdminUI.log file:

[5, PID:3140][11/16/2011 20:28:22] :System.Management.ManagementException\r\nGeneric failure \r\n   at System.Management.ManagementException.ThrowWithExtendedInfo(ManagementStatus errorCode)
   at System.Management.ManagementObjectCollection.ManagementObjectEnumerator.MoveNext()
   at Microsoft.ConfigurationManagement.ManagementProvider.WqlQueryEngine.WqlQueryResultsObject.<GetEnumerator>d__0.MoveNext()\r\nManagementException details:
instance of SMS_ExtendedStatus
{
    Description = " Could not find property systemIsolationState";
    ErrorCode = 1078464256;
    File = "e:\\nts_sccm_release\\sms\\siteserver\\sdk_provider\\smsprov\\sspobjectquery.cpp";
    Line = 3900;
    Operation = "ExecQuery";
    ParameterInfo = "Select COUNT(*) FROM SMS_G_System_NAPCLIENT where systemIsolationState=0";
    ProviderName = "WinMgmt";
    StatusCode = 2147749889;
};

 

Obviously something was going on, because this same error was not happening on the CAS when I’d launch the console. We can see in this message that the property named systemIsolationState apparently does not exist in the SMS_G_System_NAPCLIENT WMI class in the root\sms\site_### namespace. Now that we know exactly what’s missing, it’s time to fire up the WMI Explorer and see if that property does or doesn’t exist.

image

As you can see, the property surely does not exist on the “001” site, which is the primary site beneath the CAS. Next, let’s check the CAS for this property.

Note: I’m not sure that this property is necessarily supposed to exist on the CAS, but it’s worth checking out anyway. It’s highly probable that it should exist on the CAS, because it’s a common inventory class for system resources.

Here’s a similar screenshot from the CAS.

image

Aha! It looks like the property does exist on the CAS. At this point, I’m suspecting that something failed during the installation of the primary site, so let’s head back over to the primary site and check out its ConfigMgr setup log (c:\ConfigMgrSetup.log). I saw this message repeating towards the end of the setup:

INFO: Still monitoring Replication initialization.    Configuration Manager Setup    11/16/2011 3:35:38 PM    1168 (0x0490)
INFO: Still monitoring Replication initialization.    Configuration Manager Setup    11/16/2011 3:44:38 PM    1168 (0x0490)
INFO: Still monitoring Replication initialization.    Configuration Manager Setup    11/16/2011 3:53:38 PM    1168 (0x0490)
INFO: Still monitoring Replication initialization.    Configuration Manager Setup    11/16/2011 4:02:38 PM    1168 (0x0490)

And finally, after a while, it finished:

INFO: Stopping component monitoring as stop signal received.    Configuration Manager Setup    11/16/2011 6:52:25 PM    3752 (0x0EA8)
INFO: Stopping server role monitoring as stop signal received.    Configuration Manager Setup    11/16/2011 6:52:26 PM    3836 (0x0EFC)
INFO: Stopping replication monitoring as stop signal received.    Configuration Manager Setup    11/16/2011 6:52:26 PM    1168 (0x0490)
<11-16-2011 18:52:27> *****************************************************         1/1/1601 12:00:00 AM    1992907627 (0x76C95B6B)
<11-16-2011 18:52:27> ***** Exiting ConfigMgr 2012 Setup Bootstrapper *****         1/1/1601 12:00:00 AM    1992907627 (0x76C95B6B)
<11-16-2011 18:52:27> *****************************************************         1/1/1601 12:00:00 AM    1992907627 (0x76C95B6B)

I’m a little confused at how it finished successfully, because there were some other errors in the log as well:

omGetServerRoleAvailabilityState could not read from the registry on sccm03.mybiz.loc; error = 5:
omGetServerRoleAvailabilityState could not read from the registry on sccm03.mybiz.loc; error = 5:

Also this showed up:

INFO: SDK Provider is on sccm03.mybiz.loc.    Configuration Manager Setup    11/16/2011 8:56:25 PM    1748 (0x06D4)
INFO: Retrieving current site control image…    Configuration Manager Setup    11/16/2011 8:56:25 PM    1748 (0x06D4)
INFO:  SQL Connection succeeded. Connection: SMS ACCESS, Type: Secure    Configuration Manager Setup    11/16/2011 8:56:25 PM    1748 (0x06D4)
INFO: Stored SQL Server computer certificate for Server [sccm01.mybiz.loc] successfully on [sccm03.mybiz.loc].    Configuration Manager Setup    11/16/2011 8:56:25 PM    1748 (0x06D4)
CSql Error: Cannot find type data, cannot get a connection.    Configuration Manager Setup    11/16/2011 8:56:25 PM    1748 (0x06D4)
ERROR:  SQL Connection failed. Connection: CCAR_DB_ACCESS, Type: Unsecure    Configuration Manager Setup    11/16/2011 8:56:25 PM    1748 (0x06D4)
CSql Error: Cannot find type data, cannot get a connection.    Configuration Manager Setup    11/16/2011 8:56:28 PM    1748 (0x06D4)
ERROR:  SQL Connection failed. Connection: CCAR_DB_ACCESS, Type: Unsecure    Configuration Manager Setup    11/16/2011 8:56:28 PM    1748 (0x06D4)
CSql Error: Cannot find type data, cannot get a connection.    Configuration Manager Setup    11/16/2011 8:56:31 PM    1748 (0x06D4)
ERROR:  SQL Connection failed. Connection: CCAR_DB_ACCESS, Type: Unsecure    Configuration Manager Setup    11/16/2011 8:56:31 PM    1748 (0x06D4)
CSql Error: Cannot find type data, cannot get a connection.    Configuration Manager Setup    11/16/2011 8:56:34 PM    1748 (0x06D4)
ERROR:  SQL Connection failed. Connection: CCAR_DB_ACCESS, Type: Unsecure    Configuration Manager Setup    11/16/2011 8:56:34 PM    1748 (0x06D4)
CSql Error: Cannot find type data, cannot get a connection.    Configuration Manager Setup    11/16/2011 8:56:37 PM    1748 (0x06D4)
ERROR:  SQL Connection failed. Connection: CCAR_DB_ACCESS, Type: Unsecure    Configuration Manager Setup    11/16/2011 8:56:37 PM    1748 (0x06D4)
CSql Error: Cannot find type data, cannot get a connection.    Configuration Manager Setup    11/16/2011 8:56:40 PM    1748 (0x06D4)
ERROR:  SQL Connection failed. Connection: CCAR_DB_ACCESS, Type: Unsecure    Configuration Manager Setup    11/16/2011 8:56:40 PM    1748 (0x06D4)
CSql Error: Cannot find type data, cannot get a connection.    Configuration Manager Setup    11/16/2011 8:56:43 PM    1748 (0x06D4)
ERROR:  SQL Connection failed. Connection: CCAR_DB_ACCESS, Type: Unsecure    Configuration Manager Setup    11/16/2011 8:56:43 PM    1748 (0x06D4)
CSql Error: Cannot find type data, cannot get a connection.    Configuration Manager Setup    11/16/2011 8:56:46 PM    1748 (0x06D4)
ERROR:  SQL Connection failed. Connection: CCAR_DB_ACCESS, Type: Unsecure    Configuration Manager Setup    11/16/2011 8:56:46 PM    1748 (0x06D4)
CSql Error: Cannot find type data, cannot get a connection.    Configuration Manager Setup    11/16/2011 8:56:49 PM    1748 (0x06D4)
ERROR:  SQL Connection failed. Connection: CCAR_DB_ACCESS, Type: Unsecure    Configuration Manager Setup    11/16/2011 8:56:49 PM    1748 (0x06D4)
CSql Error: Cannot find type data, cannot get a connection.    Configuration Manager Setup    11/16/2011 8:56:52 PM    1748 (0x06D4)
ERROR:  SQL Connection failed. Connection: CCAR_DB_ACCESS, Type: Unsecure    Configuration Manager Setup    11/16/2011 8:56:52 PM    1748 (0x06D4)
INFO: Registered type CCAR_DB_ACCESS for sccm01.mybiz.loc CM_CEN    Configuration Manager Setup    11/16/2011 8:56:55 PM    1748 (0x06D4)
INFO:  SQL Connection succeeded. Connection: CCAR_DB_ACCESS, Type: Unsecure    Configuration Manager Setup    11/16/2011 8:56:55 PM    1748 (0x06D4)
INFO: Read CAS SQL Server information, stored CAS SQL Server certificate and registered connection to its database.    Configuration Manager Setup    11/16/2011 8:56:55 PM    1748 (0x06D4)

Someone else posted this same message when trying to do a CAS + Primary Site configuration. Next step: reinstall the primary site.

After re-installing the primary site, the same issues returned. Finally I decided to just install a stand-alone primary site without a CAS.

Advertisements

8 Responses to “ConfigMgr 2012 RC Issues with CAS + Primary Hierarchy”

  1. luke said

    Does Configmgr 2012 come with any Powershell cmdlets, I’ve haven’t read anything to suggest it does.

    • Trevor Sullivan said

      I’m not aware of any PowerShell cmdlets included in ConfigMgr 2012 — it would be great if they provided such support, however.

  2. Hi,
    you said “The Primary Site points to a local SQL 2008 R2 SP1 instance (with KB2603910 installed)” But I’ve pain to get the KB2603910 for SQL 2008 R2 !! I think it’s not released ! How did you get it working ?

    thanks in advance

    • Trevor Sullivan said

      If you have access to Microsoft Premier, you can download it there. That’s how I obtained it.

      ConfigMgr 2012 is still working great against a SQL 2008 R2 SP1 (default) instance, in my lab environment.

      Cheers,
      Trevor

  3. Bryan Schrippe said

    Thank You for your post. It was good to see someone with a similar issue.

    I’m having this exact same issue with a CAS + Primary site. Do we know if there is any updates as to how to fix it. My research has only turned up this site, and have not seen others with this issue?

    Do we think that this is an issue with the RTC? I have not seen anything on the Microsoft site about this either. I am going to post formally on their Config Beta 2012 Forums and see if there is any resolution or update to this issue.

    • Trevor Sullivan said

      Hello Bryan,

      I don’t have a solution, unfortunately. For the time being, in my lab, I’ve configured a single central site.

      Cheers,
      Trevor Sullivan

      • Richard said

        Do a site reset on the primary and change your ssb port to 4023. I’ve seen this a couple times where the same SQL server is used with multiple instances. The issue is both instances are using 4022 as the ssb port.

  4. Josh said

    Thanks to assistance from Microsoft, I have a working CAS + Primary site heirarchy in my lab. Long story short, my issue was due to a confict in the SSB port used by both sites. If you have both databases on the same SQL server, you might have the same issue.

    More information and the steps I used to resolve the issue can be found here: http://joshua.frederici.net/blog/?p=150

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: